Sonya Hedenbratt

 

Värm dig med en föreställning med musik och humor i Sonya Hedenbratts anda! Med omtanke och till förmån för utsatta i vår stad genom Stadsmissionen Göteborg.

 

Sonya – vår (och landets) stora jazzröst tillika revydrottning var något av det mest göteborgska man kan tänka. Med sin värme, kärlek till hemstaden och omtanke om andra var hon älskad av alla. Mer göteborgsk än spårvagnar och Poseidon i omröstningar. Göteborg Jazz Orchestra tillsammans med vännerna Hannah Svensson, Tomas von Brömssen, Carl-Einar Häckner och Svenna Dahlberg – alla med ett personligt förhållande till Sonya – bjuder på en föreställning inspirera av Sonya. Fina musikaliska örhängen varvat med varma berättelser och humor i en härlig blandning och i vackra Stora Teatern mitt i julstaden! Helt i Sonyas stil görs detta till förmån för Stadsmissionens arbete för människor i Göteborg som lever i utanförskap.

 

Sonya Hedenbratt – med hjärtat i Götet
Hasse & Tage gjorde henne känd och med ”Jubel i busken” blev hon folkkär. Men det var jazzen hon älskade. Sonya Hedenbratt kom från enkla förhållanden och växte upp i en musikalisk familj.  Mer än något annat förknippades Sonya Hedenbratt med programmet ”Låt hjärtat va me’”, tillsammans med revyräven Sten-Åke Cederhök. De drog vitsar och sjöng kupletter, spelade upp små Göteborgsscener som förkroppsligade Kålle och Ada. Hon blev Sonya med Y med hela folket.


Sonja Elisabet stod det i dopboken den 4 mars 1931 i Masthugget. Senare har någon strukit J och lagt till Y. Det var efter att hon blivit känd som jazzsångerska och stavade om sitt namn. Johansson kunde man ju inte heller heta i jazzvärlden, dit hon leddes in av äldre brodern Östen som tagit namnet Hedenbratt. Det gjorde hon också. Musikaliska var de allihop, hela familjen sjöng och spexade i hemmet på Fjällgatan.

Förutom att ge ut en mängd skivor hann Sonya Hedenbratt med att filma med Ingmar Bergman, uppträda bland annat med Gösta Bernhard, Putte Wickman, Charlie Norman och Beppe Wolgers.
– Hon var lite komplicerad, åt inte kött men gärna bakelser i stället.
– Det kan inte finns någon bättre signaturmelodi för henne än ”låt hjärtat va me”. Hon var så trygg och god.
– En sångerska av Guds nåde.  Hon hade en oerhörd musikalitet och var så oerhört trygg och god. Hon var en mästare på inlevelse i texter,  när hon sjöng var det något alldeles speciellt.
– Man berördes ända in i kroppen.
– Det var en mycket varm och en genuin människa. Det kom från hjärtat när hon sjöng.

Sonyas dotter om Sonya – https://www.youtube.com/watch?v=afhaRoPviS4

Hannah Svensson – en av landets klarast lysande jazzstjärnor/sångerskor. Med hemmaort på västkusten har hon en självklar relation till Sonya som sångare och musiker och inspiration genom den egna karriären. Satt som litet barn i Sonyas knä och har en varm vänskap med…
Tomas von Brömssen – folkkäre artisten/skådespelaren/musikern som jobbade tätt ihop med Sonya i revyer och tv-program. Stor älskare av musik och jazz i synnerhet och beundrade Sonya djupt och delar med sig av berättelser och minnen från Sonya.
Carl-Einar Häckner – komiker/trollkonstnär/artist är likt Tomas belönad med Karamelodikt-stidendiet och har en nära relation till både Sonya och Tomas. Och musiken! Kanske inte allmänt känt att Carl-Einar är en mycket duktig pianist. Underhåller sin publik med trollkonst, musik, dikter och galenskap.
Sven-Erik ”Svenna” Dahlberg – Sonyas evige vapendragare, pianist och kapellmästare är konferencier för kvällen och håller i den röda tråden. ”Svenna, du är mitt allt!” hördes ofta från Sonya. Legendarisk jazzpianist som är förknippad med Göteborgs musik- och revyliv sedan decennier!
Göteborg Jazz Orchestra – stadens hetaste storband som brinner för att främja jazzen med föreställningar, samarbeten med spännande artister och ungdomar. Med mottot ”jazz är kul” ger de högklassiga föreställningar där musik och underhållning hand i hand. Står med ena foten i traditionen i svensk jazz och andra i nutid/framtid.